På fjärde våningen i ett hus på Nidarosgatan började det regna in för några år sedan. Liknande har hänt i andra närliggande hus. Tapeterna blev förstörda och det läckte in vatten från taket i flera rum. Hyresgästen anmälde detta omedelbart men det fortsatte att komma in vatten genom taket under en längre tid.

Mätte fukten bara i ett av rummen

Hyresvärden målade bara om i klädkammaren och i hallen trots att det fanns skador i flera rum och hyreshusets tak lagades uppenbarligen inte ordentlig eftersom det fortsatte läcka in vatten och fuktskadorna kom tillbaka. Ett företag som mäter fukt (Humidus) kom och gjorde en mätning och det visade sig att det fanns mycket fukt i badrummet och att badrummets inredning måste rivas. Humidus mätte dock inte fukten i de andra rummen trots att det läckt in vatten genom taket i flera rum.

Försöker pressa fram ett badrumsavtal

Syftet med att mäta fukten bara i badrummet var troligen att hyresvärden inte ville fuktsanera alla rum och de vill att hyresgästen skulle teckna ett badrumsavtal som höjer hyran med 700 kr i månaden. Hyresgästen sa nej till detta och då sa Victoriahem att de skulle bara göra en ”vanlig renovering” med platsmatta etc. Sedan visade det sig att de inte hade ”budget” för detta och de ångrade sig. Hyresgästen ringde i juni 2022 företaget som skulle renovera och då sa företaget att hyresvärden hade sagt att de inte hade pengar.

Hyresgästen tog kontakt med hyresvärden igen under hösten 2022 och hänvisade till en handling där hyresvärden hade skrivit vilka åtgärder som de skulle genomföra i lägenheten. Hyresvärden svarade med ett brev att de vill göra standardhöjande åtgärder i badrummet som skulle höja hyran och om inte detta skulle godkännas av hyresgästen så skulle Hyresnämnden få bestämma.

Hyresgästen allt mer sjuk av mögel

Lägenheten är full med mögel på grund av fuktskadan och hyresgästen är sjuklig och mår mycket dåligt av luften i lägenheten. Han kan inte använda badrummet och toaletten sedan den 25 januari 2023 eftersom hyresvärden har påbörjat fuktsaneringen av badrummet och kopplat bort toaletten m.m. Därefter har de inte vidtagit några åtgärder. Troligen hjälper det inte mycket att avfukta badrummet eftersom fortfarande läcker vatten genom taket i hyreshuset när det regnar.

Dusch- och toalettbesök i ett livsfarligt rum utan lås

Hyrevärden erbjuder ett obehagligt badrum med toalett utan lås i ett förråd där man ska duscha med andra och där det också finns en fuktsskada. Det rinner vatten längs väggen och Victoriahem har täckt över ett elskåp med ett duschdraperi för att det inte ska rinna vatten på det.

Hyresvärdens anklagelser som härskarteknik

Ärendet ligger i Hyresnämnden (sedan 27 januari 2023) och även hos Miljöförvaltningen (sedan november 2022). Vad som nu är på gång är skarpa brev till Hyresnämnden och Miljöförvaltningen att de måste ta i med hårdhanskarna mot Victoriahem.

Hyresvärden har som strategi att försöka ”vända på steken” och anklaga hyresgästen för olika saker. Regionchefen Daniel Matsson säger bland annat att ”hyresgästen slösar skattebetalarnas pengar” genom att hyresgästen har anmält både till Hyresnämnden och till Miljöförvaltningen. Vi i Ort till ort tycker å andra sidan Victoriahem förstör hyresgästernas liv i jakten på allt högre vinster.

Till personalen: Sluta backa en av Sveriges värsta hyresvärdar!

Vi uppmanar de som arbetar för Victoriahem att sluta täcka upp för att bolaget inte budgeterar för underhåll och renovering. Vad personalen skapar är en massa mänskligt lidande. Bättre att de ser sig om efter arbete i ett bolag som i vart fall följer lagar och regler.