Under en eftermiddag i denna vecka arrangerade slumvärden Hembla i Husby en frågestund för barn om vilken lekplats de skulle vilja ha.

Fem föräldrar kom på mötet och ett tiotal barn kom och röstade på de två snarlika förslag som Hembla hade tagit fram. Kommunikatör för Hembla (sociala medier) var på plats för intervju och frågestund med hyresgäster samt tre andra arbetare för Hembla. Hyresgästföreningens lokala ordförande var på plats. Tillika Hyresgästföreningens boutvecklaren var på plats.

Förlaget togs fram av en designbyrå Lappset. Det är tydligt att byrån och Hembla har utgått från den befintliga lekplatsen och siktar på att förstärka den med lite moderniseringar (se bild nedan). Det fanns två förslag att rösta på och den röda lekplatsen hade fått flest röster. De är mycket lika men som skiljer de åt är att den röda har möjligheter för lite äldre barn, med en hinderbana med en liten klättervägg och brandmanstång. Den blå har en kioskbutik. Två snarlika rutschkanor. En annan förändring från den gamla lekplatsen är att det tillkommer en ”gräsmatta”.

När vi frågar Hembla om vem som är ansvarig för processen av samråd för lekplatsen så får vi svaret att kontakta kundsupport vid frågor. Vi får inte heller veta ifall fler diskussioner med hyresgäster har tagits innan förslagen togs fram eller hur mycket som budgeteras. Via ett samtal med en hyresgäst så framkommer skepsis mot förslagen, ”det är bara två förslag, det är konstigt” säger en.

Flera hyresgäster har sedan månader tillbaka samlat in röster från barn. Deras röster uppmärksammar problem med mögel, råttor och kyla m.m. Hur arbetar Hembla med sitt ”sociala hållbarhetsprojekt” som gjorde att de släpptes in som medlem i ”Svenska Allmänyttan” egentligen? Vi undersöker vidare…