sollefteabb
SVT: På måndagskvällen startar en ockupation av BB i Sollefteå. På tisdagen stängs BB-avdelningen och invånare i Ådalen protesterar mot det i vad som av arrangörerna beskrivs som en fredlig och partipolitisk obunden demonstration. Sjukstuge-ockupanterna i Dorotea har gett råd på vägen.

Ockupationen startar klockan 18 i huvudentrén till Sollefteå sjukhus och arrangörerna menar att de tidigare har demonstrerat, skrivit insändare och kämpat, men att politikerna inte lyssnat. Födande kvinnor hänvisas i stället till BB i Örnsköldsvik och Sundsvall.

– Vi förstår att de griper efter sista halmstrået, precis som vi gjorde, vi önskar dem lycka, kraft och styrka, säger Simone Granberg, en av ockupanterna i Dorotea.

Läs även: Oklart var kvinnorna ska föda

Den ockupationen höll på i tre år och i morgon firar ockupanterna sexårsjubileum. De är fortfarande inte nöjda.

– Vi träffas en gång i veckan och vi jobbar fortfarande med att få till jourberedskapen bättre, vi är inte färdiga, säger Simone Granberg.

Gudrun Schyman ställer sig bakom

Men nu har Doroteaborna koncentrerat sig på att ge råd till ockupanterna i Sollefteå och Simone Granberg planerar också att åka dit och hälsa på.

– Vi har sagt till dem att de måste räkna med att det blir långvarigt. Vi hade också mycket nytta av våra pensionärer, för de flesta av oss jobbade ju eller gick i skola, det var tack vare pensionärerna vi kunde hålla ut så länge. Men de har en bra organisation och jag tror att det kommer att gå bra, säger Simone Granberg.

Läs även: Lycksele får landets minsta BB när det i Sollefteå läggs ned

Partiledaren i Feministiskt initiativ Gudrun Schyman har också ställt sig bakom ockupationen i en krönika.

SVT

Källa: http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/ockuperar-bb-i-protest

Läs mer:

Allehanda sänder live från förberedelserna av ockupationen

SVT – Ockupation som sista halmstrå

Organisera dig:

Ockupationen på Facebook

Ådalen reser sig på Facebook

Ådalens syndikalister på Facebook