I lördags hölls ett samlingsmöte mot hyreshöjning i Sundbyberg. Ett 60-tal deltagare dök upp i foajén där det fanns en olika sorters mat som olika hyresgäster bjöd på. Därefter var det strax insläpp till priset av 40 kronor kunde man slinka in och sätta sig i salongen som lite liknade en biosalong med sätesrader på ett sluttande plan.

På programmet var det först diktläsning av en dikt från Olskroken som lästes upp. Se nedan.

Startskottet för Fördärvaren-kampanjen

Programmet inleddes med att Oskar från Ort till ort presenterade Ort till ort i Sundbybergs nya kampanj Fördärvaren som går ut på att allmänheten ska få en rättvisande bild av det lokala bolaget Förvaltaren.

Gnistor ur historien med Hannes Rolf

Därefter satte Hannes Rolf igång att berätta om den Hyresgäströrelsens historia och om de den kamp som fördes med olika stridsåtgärder i Sundbyberg och runt om i Stockholm. Man lyckades förr i tiden att få igenom kraftiga förbättringar genom en kombo av masskamp och blockader m.m. Hannes Rolfs power point kan du läsa här.

Kritiska tankar om bruksvärdessystemet

Efter Hannes pratade den f.d. förhandlaren på hyresgästföreningen Maria Wallstam om hur det nuvarande bruksvärdessystemet har blivit uselt genom att de kommunala bolagen inte längre är hyresnormerande genom en ändring i jordabalkens femtifemte paragraf. Det finns inget riktigt stopp för hyreshöjningar i systemet längre.

Folktrubaren spelade hyresgästsånger

Folktrubaduren som var med på en projektor gjorde en riktig pionjärinsats genom att han fick ihop fyra sånger om hyresgästkamp som framfördes med försiktig allsång. Sången nedan är en av de som sjöngs.

Kampen i Ekdungen

En hyresgäst från Ekdungen berättade om kampen som förts där med sociala aktiviteter, infoblad, hyresnedsättningskrav osv

Debattpanel och öppen mick

Kvällen avslutades med en debattpanel med forskaren Dominika Polanska och Jan Bagge från Hyresgästföreningens regionstyrelse samt Moises Ubiera från Sundbybergs kommunstyrelse. De hade lite olika perspektiv på vad som måste göras. Moises pratade om behovet av att rösta fram partier som driver en vettig politik och Jan Bagge och Dominika var mer inne på att ”kriga” på lokalplanet. Nicoletta från Rinkeby tog micken på slutet och berättade om kampen mot råttor och skräp och odugliga tvättmaskiner.

Ett stort tack till alla ni många som bidrog!

Tanken är att det ska ordnas samlingsmöten för att lokala kämpande krafter i Stockholm en gång i halvåret.