Ett sätt för hyresvärdar att tjäna mer pengar är att hitta på olika extra-avgifter som de lägger ovanpå hyran. VIctoriahem är ökänt för att lägga på olika kostnader ovanpå hyran och nu i september vill de sätta in vattenmätare i alla lägenheter i Husby så att alla ska betala för vatten. Problemet är dock att prisökningarna i samhället har ökat kraftigt och hyresgästerna har inte råd att betala extra för vatten.

Cirka 500 kr extra för en familj som snålar

Redan nu betalar några hyresgäster för vatten och Hyresgästföreningen har skrivit på ett riktigt dåligt vattenavtal med Victoriahem som gör att familjer får betala många hundralappar extra varje månad i vattenkostnad. De påstår att några kommer att tjäna på det eftersom en viss mängd vatten ”ingår” varje månad men det stämmer inte. Vi har kollat på fakturor och kan kostatera att det kan bli 500 kr extra för en familj även om man snålar. De som är ensamstående och duschar sällan tror kanske att de kommer att tjäna på det men det pris som hyresgästerna kommer betala för vatten kommer att öka varje år och mängden vatten som ”ingår” kommer förändras över tid.

Ett argument som används är att det är ”bra för miljön” men vill de minska vattenförbrukningen så får de hitta andra metoder t.ex. att sätta in andra vattenmunstycken i kranarna och installera snålare tvättmaskiner etc.

Vårt krav är att allting ska ingå i hyran, vatten, el och parkering etc. Annars ges hyresvärdarna stora möjligheter att öka vinsterna på hyresgästernas bekostnad ännu mer genom att öka priserna vatten, parkering etc.

Vattenavtalet

Hyresgästföreningen vill inte lämna ut avtalet men vi har lyckats få tag i bilder av avtalet (se nedan). Enligt punkt 10 så kan avtalet ändras och vi kräver nu att Hyresgästföreningen säger upp avtalet.

Grillning lördagen den 2 september 14:00 och protest på Husby torg söndagen den 3 september 13:00

På lördagen den 2 september träffas vi på Husby gård och grillar och diskuterar. Sedan samlas vi för en protest mot vattenpålägget på Husby torg söndagen den 3 september 13:00.