Att utsätta oss för ett tortyrliknande oljud är inte lösningen på knarkproblemet

Vi kräver en offentlig ursäkt och att Stockholm stad ser över kontraktet kring Tensta centrum, skriver boende i området efter att fastighetsbolaget satt upp en "knarkskrämma", ett oljud som ska skrämma bort narkotikahandeln. Foto: TT

Vi kräver en offentlig ursäkt och att Stockholm stad ser över kontraktet kring Tensta centrum, skriver boende i området efter att fastighetsbolaget satt upp en ”knarkskrämma”, ett oljud som ska skrämma bort narkotikahandeln. Foto: TT

DEBATT. Förra veckan fick vi Tenstabor uppleva det som många valde att kalla för ett sent aprilskämt. Ett oljud som många beskrev som ett störande pip. Likt ett mosquitoljud som cirkulerade över Tensta centrum.

Enligt fastighetsägarna för centrumet installerades ljudet med syfte att skrämma bort ungdomar som säljer knark. De kallar ljudet för en ”knarkskrämma”.

Metoden har tidigare använts i Storbritannien, men har fått skarp kritik av brittiska Barnombudsmannen. Det är nämligen meningen att ljudet spelas upp i en frekvens som bara barn och ungdomar ska höra vilket leder till att alla barn och unga drabbas.

Mycket tyder på att det inte heller finns några garantier på att ljudet inte är skadligt för människor som utsätts för det. Senaste veckan skruvade fastighetsägarna upp ljudet för att testa ”gränserna”. Detta har lett till att alla i Tensta hört oljudet.

Fastighetsbolaget Fast Partner stängde av ljudet i fredags efter starkt kritik från boende, men påstår att ljudet kommer att sättas på igen – men med rätt frekvens. Bolaget säger också att ljudet används i vissa garage på Risingeplan och Hyppingeplan. Garage där vanliga familjer i Tensta parkerar sina bilar.

Vi håller med om att droger skadar vårt område men vi måste förstå att problematiken är en effekt av social utsatthet, och att utsätta våra barn och boende i området för tortyrliknande redskap är inte lösningen.

Vi Tenstabor kräver ett svar. Metoden är moraliskt fel och oacceptabel. Vi pratar om mänskliga rättigheter. Vi pratar om unga i området samt äldre som kanske redan har problem med hörseln, hur ser ni på det?

Ahmed, 29 år, och hans far Aziz, 66, säger att metoden är allt annat än human, samt att makthavarna aldrig skulle våga använda samma metod innanför tullarna. Sawsan Kazmieh, 43 år, är upprörd och förtvivlad över hur makthavare så lätt kan besluta över något som berör så många människor.

När ljudet var påslaget gick många runt och var rädda, andra valde att ta sig upp via den andra T-baneuppgången för att slippa oljudet. Det drabbade framför allt många med barnvagn och rullator. De fick ta omvägar för att komma till sina hem. Ska det verkligen behöva gå till så, undrar hon?

Förtroendet som vi boende har gentemot tjänstemän inom stadsdelen, för politiker och inte minst polisen är lågt. Det finns många orsaker till detta men en saknad av igenkänning och en skev människosyn gör att relationerna är i ständigt limbo.

Situationen i dag har förvärrats, många av oss har en kontinuerlig dialog med stadsdelen och de lokala politikerna. Vi vill alla det bästa för vårt område, men nu känner vi att det har gått för långt.

Vi behöver bli hörda och respekterade. Vi behöver helt enkelt inte fler metoder som förtrycker oss. Vi behöver inkludera våra ungdomar och invånare i de beslut som tas. Våra perspektiv är värdefulla. Det är vi som bor här och det är vi som påverkas av besluten.

Vi kräver en offentlig ursäkt och att Stockholm stad ser över kontraktet kring Tensta centrum. Det är mer än tydligt att Fastighetsägaren Fast Partner har en skev bild av oss människor som bor i Tensta. Vi menar även att Stadsdelen måste ta sitt ansvar. Enligt fastighetsägaren har både polisen och Stadsdelen varit informerade kring beslutet.

Galenskapen som fastighetsägarna har utsatt oss boende, barn, vuxna och gamla för måste få konsekvenser. Vi är inte djur som de kan testa sina metoder på. Vi förtjänar att bli behandlade med respekt, precis som vilken annan människa som helst. Vi kräver ansvar!

Macarena Cerda
Dilan Aksoy
Mustafa Zatara
Nattalie Ström
Emma Ström
Samson Beshir
Beshir Osman
Amin Barkhadle

 

Källa: http://www.aftonbladet.se/debatt/a/n2mMQ/ja-vi-bor-i-tensta–men-vi-ar-inga-djur

Facebokgruppen Vi Mot Oljudet:
https://www.facebook.com/ViMotOljudet