Balders renoveringsplaner kommer att leda till "social utrensning" om de genomförs. Det anser Håkan Lindergren, Kaarina Brandt, Carin Strandenquist, Magnus Nilsson och Tamara Kimelman. "Väldigt få kan stanna kvar om hyreshöjningarna blir så stora som Balder vill" säger Tamara Kimelman.

Balders renoveringsplaner kommer att leda till ”social utrensning” om de genomförs. Det anser Håkan Lindergren, Kaarina Brandt, Carin Strandenquist, Magnus Nilsson och Tamara Kimelman. ”Väldigt få kan stanna kvar om hyreshöjningarna blir så stora som Balder vill” säger Tamara Kimelman.

Balder vill renovera i östra Biskopsgården och har flaggat för hyreshöjningar på över 70 procent. Nu mobiliserar hyresgästerna och hämtar inspiration från Pennygången.

Det handlar om Långströmsgatan, ett miljonprogramsområde på gränsen mellan Biskopsgården och Svartedalen. Tamara Kimelman bor i det hus där Balder vill inleda sina renoveringar. Inte bara huset utan även lägenheterna ska totalrenoveras. Tamara blev chockad när hon gick på bolagets informationsmöte.

– Vi fick ett muntligt besked om att hyran för en trea skulle stiga från 5 700–5 800 kronor till 9 700–10 300. Sedan fick vi kuvert med godkännande som vi skulle skriva på, säger Tamara Kimelman.

Tiden för de boende i huset att skicka in sitt godkännande av renoveringarna går ut idag, 1 december. Men den senaste tiden har också ett maskineri för mobilisering rullat igång på Långströmsgatan. Först genom ett bomöte på Jättestenskolan förra veckan, dit över hundra hyresgäster kom. Bland de inbjudna gästerna fanns också medlemmar från nätverken Pennygångens framtid och Alla ska kunna bo kvar. De berättade om hur de arbetat för att få Stena att backa kraftigt från sina hyreshöjningskrav på Pennygången.

– Innan mötet kände jag mig som en kossa på väg till slakt. Men nu har jag insett att det åtminstone finns en mening med att kämpa på vägen till slakthuset, säger Tamara Kimelman.

Efter mötet bildades facebookgruppen Stå upp för Långströmsgatan, som i skrivande stund har 219 medlemmar. I tisdags hade den nya gruppen sitt första möte i den fysiska verkligheten.

– Det kom 87 personer som trängde in sig i vår lokal. Det var trångt, varmt och svårt att höras, men nu kommer det att bli mycket bra arbete framöver. Människor har verkligen vaknat, säger Magnus Nilsson, kassör i den lokala hyresgästföreningen.

Inspirerade av aktivisterna på Pennygången satsar gruppen nu på att stötta de boende i hus 20, där renoveringarna ska inledas. Men också på att väcka opinion och ”synas och höras” så mycket som möjligt.

– Balder vill genomföra lyxrenoveringar. Men väldigt få här kommer att kunna stanna kvar om höjningarna blir så höga som Balder vill, säger Tamara Kimelman.

Hon påpekar att en stor del av hyresgästerna på Långströmsgatan är pensionärer och andra låginkomsttagare. Hon får medhåll av Håkan Lindergren, ordförande i den lokala hyresgästföreningen.

– Jag är själv ensamstående med två tonårsbarn. Jag vet inte hur jag ska kunna bo kvar om hyran höjs 70-80 procent, säger han.

Att stamrenoveringar och mycket annat behöver göras på de 50 år gamla husen är självklart. Det är inget som vare sig den lokala hyresgästföreningen eller den nya gruppen invänder mot.

– Men vi vill ha någon form av trappa, där målet är att grundnivån ska vara noll procent höjning. Att husen och lägenheterna är så slitna beror på att underhållet inte skötts på många år, fast vi betalat för det, säger Håkan Lindergren.

Hyresgästerna vill också stoppa planerna på att riva tre av husen (se faktaruta).

– Bygg gärna nytt runtomkring, men låt lågavlönade människor stanna kvar, säger Tamar Kimelman.

Från Hyresgästföreningen centralt vill man inte kommentera ärendet alls just nu, eftersom förhandlingar pågår.

LÄS MER:
Balder: ”Ingen lyxrenovering”

Hyresnämnden tar värdens parti

Dyrast renoveringar i fattigaste stadsdelarna

Text: Gustaf Görfelt

Källa: http://www.hemhyra.se/vastra-gotaland/nu-rustar-langstromsgatan-kamp-mot-chockhojda-hyror