gotgatansundbyberg

Hyresgästerna på Götgatan i Sundbyberg har slagits mot Förvaltaren för sin rätt att bo kvar och nått framgångar.

Den allmännyttiga hyresvärden Förvaltaren i Sundbyberg har beslutat att göra en helomvändning i frågan om hyresnivåer för de planerade renoveringarna i kommunen. Det handlar totalt om 2449 lägenheter fram till år 2022. Konflikten mellan hyresgästerna och företaget har pågått en längre tid och det senaste ärendet har gått igenom hyresnämnden där Förvaltaren vann och fick rätt att genomföra sina planer som riskerade leda till hyreshöjningar på uppåt 75%.

Hyresgästerna har organiserat sig i motstånd och utövat påtryckningar på Förvaltaren och de lokala politikerna genom demonstrationer, aktioner och inte minst genom  att få media att uppmärksamma konflikten. Förvaltaren har fram tills idag hävdat att det är för dyrt att renovera lägenheterna i olika nivåer anpassade efter hyresgästernas behov och betalningsförmåga. Man menar att det mest ekonomiska är att topprenovera hela hus samtidigt. Denna metod som är helt okänslig mot lägenheternas befintliga skick, vissa har till exempel redan renoverat köket eller badrummet och lagt in parkettgolv och behöver inte göra det igen, och framförallt visar den att Förvaltaren inte bryr som om huruvida hyresgästerna har råd att flytta tillbaka till sina hem efter renoveringen.

Delar av renoveringarna har man motiverat med att man ”Köken måste brytas bort för att vi ska komma in i väggar för att byta stammar” något som tydligen inte gäller längre. Liknande lögner har hörts från flertalet renoveringssugna hyresvärdar (såsom Stena i Pennygången i Göteborg och Bredäng) som tvingats backa då hyresgästerna sagt ifrån och tagit in experter som avfärdat påståendena.

Men så idag skriver Mitt i Sundbyberg att förvaltaren har gjort en helomvändning i frågan. Nu lanserar man en ny lösning som gör det möjligt för den enskilde hyresgästen att välja sin nivå själv på renoveringen – efter behov och i viss mån betalningsförmåga. Man kommer att erbjuda 4 olika nivåer på renoveringarna och dessa kommer medföra hyreshöjningar i olika intervall beroende på ingrepp.

Detta är utan tvekan en framgång för de kämpande hyresgästerna och något som inte kommit gratis. Förutom att leva i ovisshet kring om ens hem kommer finnas kvar eller inte har man tvingats igenom rättsprocesser och tvingats utstå hån från kommunens moderata toppolitiker Mikael T Eriksson som bemötte hyresgästernas oro med att lansera ett privatiseringsprojekt. Kontentan var väl ungefär att om ni inte har råd med renoveringarna så får ni väl köpa lägenheterna istället. Maken till arrogans har sällan skådats – ett skrämmande exempel på hur politikerna inte har någon förståelse för vanliga människors situation.

Kampen är dock inte över, de nya planerna lämnar gott om kryphål för Förvaltaren att köra över sina hyresgäster, till exempel kommer inte nivåerna på hyran att vara bestämd i förhand utan kommer att landa inom olika intervaller – vad dessa är på återstår även det att se. Klart är dock att hyresgästerna har kämpat sig till en stor och inspirerande framgång genom att gå ihop och stå på sig. Bra jobbat!

 

N

Ort till Ort

 

 

Läs mer:

Mitt i: Var tredje hyresrätt kan topprenoveras

Mitt i: ”Vi behöver ingen lyxrenovering”

SVT Nyheter: Hyresgäster i Sundbyberg erbjuds bilda bostadsrätt

Mitt i: Hyresgäster förlorade mot Förvaltaren – totalrenovering befogad

Mitt i: Beslut: Förvaltaren inför fyra renoveringsnivåer