fmv

Skjutningarna i norra Stockholm är symtom på ett sjukt samhälle. Det är dags att vi gemensamt börjar kämpa för allas lika värde för att förändra våra bostadsområden, skriver representanter för Förorten mot våld.

METRO DEBATT: Under de senaste två åren har det skett 21 mord i norra Stockholm. Senast den 2 december mördades två bröder på ett kafé i Rinkeby. Två syskon som ville umgås, fika och spendera tiden tillsammans med sina vänner. Två syskon som ännu en gång blev en del av statistiken, en mor som dränks av sina tårar då hon förlorat sina söner, vänner som förlorade sina nära och kära. Ytterligare en person skadades i samband med detta.

Det är inget nytt fenomen att många i våra områden förlorar sina liv. Att unga mördas, oskyldiga drabbas, föräldrar gråter, maktlösheten har kommit att bli en vardag för oss bosatta i förorten.

Det är uppenbart att regeringen misslyckats med att återskapa tryggheten i våra områden. De polisiära åtgärder som regeringen infört har inte gjort att skjutningarna minskat, utan de har snarare ökat.

Vi har i dag en regering som säger sig värna om alla människors liv, för oss är detta inget annat än ren lögn. Om lika många unga sköts ihjäl i områden dominerade av vita, är vi säkra på att regeringen tagit frågan på större allvar. När ska våra politiker erkänna att man gör skillnad på liv?

Vi bor i områden där elevernas skolresultat är sämre än på andra platser, där många familjer bor trångt och arbetslösheten är hög. Vi bor i områden där våra myndigheter inte speglar lokalborna, där de som sitter vid makten är personer som inte är representativa när det gäller etnisk bakgrund och perspektiv, och som inte själva har upplevt den socioekonomiska utsattheten. Områden där vi sett stora nedskärningar de senaste åren. Områden där vi avhumaniseras då det pratas om oss och inte med oss. Områden där det helt enkelt tas beslut över våra huvuden och dit räddningspersonal inte ens kan komma utan poliseskort.

Det är många i området som känner sig frustrerade över myndigheterna och regeringens handfallenhet. Frustrerade över att politiker kommer som om de vore på safariresa till våra områden utan att något konkret görs åt våra problem. Frustrerade över hur medierna ofta utmålar offren som eventuella brottslingar, vilket långt ifrån alltid stämmer överens med verkligheten.

Skjutningarna är symtom på ett sjukt samhälle. Våra förorter blöder och om vi inte fattar att det här är en effekt av de socioekonomiska skillnaderna och den strukturella rasismen kommer vi aldrig att kunna hitta lösningar som kan förändra våra bostadsområden.

Det är dags att de ansvariga myndigheterna, tjänstemännen, och politikerna ställs till svars och gemensamt med oss börjar kämpa för allas lika värde.

 

Macarena de la Cerda och Ilyas Hassan, talespersoner för Förorten mot våld
Rädda barnen arbetsgrupp/föräldrar i Järva
Islamiska förbundet i Järva
Nätverket för ungdomars framtid
Hjulsta somaliska föräldraförening
Evan Alsaleem (Ordförande i Rädda Barnens Lokalförening Stockholm)
Somaliska röster
Megafonen
Fyren
Somaliska mot rasism och orättvisa
Tensta united

Källa: Metro Debatt 14e december

Organisera dig:

Demonstration – Förorten mot våld 16-17 December

Förorten mot våld på Facebook

Läs mer:

https://orttillort.wordpress.com/2016/12/13/rinkeby-16-17-december-demonstration-fororten-mot-vald/

https://orttillort.wordpress.com/2016/12/08/jarva-kort-rapport-fran-motet-7e-december/

https://orttillort.wordpress.com/2016/12/03/jarva-med-anledninga-av-dodskjutningarna-mote-7e-dec/