Bild från demonstrationen i Rinkeby 16-17 december 2016. Källa: Förorten mot vålds Facebooksida https://www.facebook.com/forortenmotvald/photos

Bild från demonstrationen i Rinkeby 16-17 december 2016. Källa: Förorten mot vålds Facebooksida https://www.facebook.com/forortenmotvald/photos

Politism: Under helgen anordnades en demonstration mot det våld som har drabbat Järvafältet.  Demonstrationen anordnades av nätverket ”Förorten mot våld”. Deras mål är att få dödsskjutningar och annat våld att lyftas som en nationell krisfråga och att man genomför de krav som man har lagt fram. Här är kraven från ”Förorten mot våld”:

  1. En krisbudget för att akut stötta områden som drabbats. Varje område ska tillsammans med boende och civilsamhället själva bestämma vad det ekonomiska stödet ska gå till. 
  2. En haverikommission som utreder varför norra Stockholmsområdet drabbats av så många mord. 
  3. Ökade satsningar på psykologer och kuratorer för att stötta de drabbade.
  4. Nationella åtgärder för att komma åt flödet av vapen.
  5. 300 praktikplatser för unga vuxna. 
  6. Uppsökande jobbverksamhet.
  7. Budget för avhopparverksamhet.
  8. Omvandla servicelägenheter till bostäder för unga vuxna.
  9. Ökad delaktighet och insyn i lokala processer.
  10. En utredning av det arbete som stadsdelens tjänstemän har utfört för att stoppa våldet.

Nätverket ”Förorten mot våld” hoppas bli en nationell rörelse, då flera socialt utsatta områden runt om i Sverige drabbas av gatuvåld. Demonstrationen vid Järvafältet var bara början och förhoppningsvis leder det till någonting stort. Kraven som nätverket listar handlar om väldigt konkreta åtgärder.

Det är inget skitsnack, det är inte politiskt luddigt, det är ingen skribent som kräver ”hårdare tag” men som egentligen inte kan frågorna utan det är rakt på, konkret och förankrat bland många av dem det berör.

Det här är åtgärder som de etablerade partierna borde haft koll på för länge sen och att det inte redan gjort visar hur verklighetsfrånvänd en del av deras politik är.

Men än är det inte för sent. De kan förstå att det här är en rörelse värd att lyssna på och välja att ta till sig dessa krav, så att det blir lättare att förhindra att fler människor mister livet.

Mohammed  Ryback – 19 December 2016

Källa: http://www.politism.se/mohammed-ali/politikerna-maste-lyssna-pa-den-nya-rorelsen-mot-vald-i-fororten/#post-47703

Läs mer:

Förorten mot våld presskonferens 16 December

Förorterna blöder det är dags för regeringen att ta oss på allvar

Rinkeby 16-17 December: Demonstration Förorten mot våld

Järva: Kort rapport från mötet 7e December

Organisera dig:

Förorten mot våld på FB