Vara med? Demonstrationen startar klockan 14 utanför Balders kontor. Foto: Markus Andersson

Vara med? Demonstrationen startar klockan 14 utanför Balders kontor. Foto: Markus Andersson

– Vi har fått jättemycket stöttning från Pennygången. Ibland känns det som vi jobbar i motvind och då är det skönt att ventilera med någon som varit med om samma sak, säger Tiina Svensson, en av arrangörerna bakom lördagens demonstration.

Läs mer: Chockhöjning av hyran hotar Långströmsgatan

Nya relationer har vuxit fram även grannarna emellan. Förra helgen spenderade Tiina Svensson och andra boende i området med att tillverka demonstrationsplakat. Hon berättar om en äldre man som kom förbi med en slant till kaffekassan. ”Jag kan inte göra så mycket, men här är i alla fall något” sa han och sträckte fram ett kuvert.

– Sedan fick vi en kram och så berömde han vårt arbete. Jag blev tårögd och kände verkligen att vi inte kämpar förgäves, säger Tiina.

Samtidigt är flera grannar enligt Tiina Svensson rädda för konsekvenserna om de sätter sig på tvären, speciellt de som har rivningskontrakt. Innan jul fick många av dem en lapp i brevlådan där fastighetsägaren Balder förklarade att de måste lämna sina lägenheter under årets första kvartal.

– Människor har gått med på rivningskontrakt på grund av bostadsbristen, de tänker ’jag tar det så länge’. Men efter flera år har de fortfarande inte fått något annat, samtidigt som de börjat trivas här i området, säger Tiina Svensson.

Lördagens demonstration handlar därför också om att rivningskontrakten ska ska omvandlas till förstahandsditon.

Även Balder säger sig arbeta för att alla ska kunna bo kvar, bland annat med hänvisning till att hyresgästerna själva kan välja nivå på renoveringen.

– Fast det skiljer bara ungefär 700 kronor mellan det minsta och största paketet, säger Tiina Svensson. Det blir en betydande höjning oavsett tillval.

Balder menar också att husen var nedgångna redan när de tog över. Därför, och eftersom de vill vara ”en långsiktig fastighetsägare”, behövs en omfattande renovering.

– De visste väl vad de köpte? Och jag hoppas också de tänker långsiktigt, men det får vara på rimliga nivåer. De flesta vill bara ha det underhåll man betalat hyra för i alla år, inte dubbla kylskåp och parkettgolv i köket, säger Tiina Svensson.

Hon hoppas på minst ett femtiotal deltagare under lördagens demonstration.

– Personer med lägre inkomster måste också ha någonstans att bo. Även om det går åt skogen här har vi gjort vad vi kan och kämpat in i det sista. Har man åtminstone försökt kan man förlora med stolthet.

Av Mia Pettersson Göteborgdirekt