De boende på Långströmsgatan i Biskopsgården protesterar mot hyresvärden Balder. Foto: Tiina Svensson

De boende på Långströmsgatan i Biskopsgården protesterar mot hyresvärden Balder. Foto: Tiina Svensson

Lördagen den 14e kallade de boende på Långströmsgatan i Biskopsgården tillsammans med nätverket Alla ska kunna bo kvar till en demonstration utanför hyresvärden Balders kontor. Ort till Ort har pratat med Tiina Svensson, boende på Långströmsgatan sedan 20 år och en av de som arrangerade lördagens demonstration.

Hyresvärden Balder tog över området 2013 och började då prata om renoveringar. Förhandlingar med Hyresgästföreningen och en referensgrupp skedde 2014-2015 och var i princip klara när Balder plötsligt utan förklaring drog sig ur. 2016 återkom Balder med nyheten att man skulle renovera ett ”försökshus” och två nyrenoverade lägenheter kom ut för visning. Den nya hyran för dessa lägenheter gick man inte ut med officiellt men de som kom på visningen fick höra att den skulle ligga på ca 9800:-, en höjning med nära 80%.

– Renovering behövs, till exempel fasaderna och de allmänna utrymmena behöver fixas och en del av lägenheterna har renoveringsbehov, hur mycket varierar ju däremot mycket mellan de 537 bostäderna, berättar Tiina.

Till saken hör också att hyresgästerna genom åren redan har betalt en viss del av sin hyra till renoveringsfonder som ska finansiera nödvändiga upprustningar. Dessa fonder har dock förskingrats i samband med att husen har bytt ägare ett antal gånger. Pengarna som skulle gå till stambyte, fasader, allmänna utrymmen och lägenheter har alltså redan hamnat i fickan på hyresvärden som nu vill att hyresgästerna ska betala överpriser för renoveringar som det inte alltid finns behov av.

När man senare informerade de boende i ”försökshuset” om de nya hyresnivåerna på deras bostäder låg de på samma nivå som de två visningslägenheterna, mellan 9 700:- och 10 300:- för en trea som i dagsläget kostar 5 700:-.

I området bor det många människor som har det ganska knapert – pensionärer, ensamstående föräldrar och människor med låglöneyrken. Många har bott i området väldigt länge men fler och fler tvingas ta korttidskontrakt. En effekt av korttidskontrakten är att folk inte vågar stå på sig och göra sig obekväma, de är helt enkelt rädda att bli vräkta.

– Jag har pratat med en kvinna i området som bor på korttidskontrakt, har flera barn och som säger att hon inte vågar vara med och protestera, hon är rädd och har ingenstans att ta vägen om hon blir uppsagd, säger Tiina.

– OTO: Hur organiserade ni er?

– Hyresgästföreningen kallade till ett möte för hyresgästerna i november. Där träffade vi hyresgäster från Pennygången, ett område som gått igenom en liknande process. De berättade hur dom hade fört sin kamp mot hyresvärden Stena med relativt goda resultat. Vi startade en facebook-grupp för alla i området, hade ett par möten och bestämde oss för att genomföra demonstrationen den 14e. Vi har fått väldigt bra respons från andra hyresgäster som kommer med hejarop och så.

– OTO: Hur gick demonstrationen?

– Demonstrationen gick bra. Det var bra uppslutning – ungefär 90 deltagare. Vi fick mycket media och stöd från folk som kom förbi. En del i området hängde ut lakan från fönstren med budskap om att alla ska kunna bo kvar, berättar Tiina.

Tillsammans med en annan av de boende och Mattias Axelsson från Pennygången talade hon under demonstrationen och boende slöt upp med hemmagjorda plakat.

– Det är stödet som ger energi och som gör att man orkar hålla på, säger Tiina. – Vi har några eldsjälar, bland annat en pensionär som åker hela spårvagnslinjen och sätter upp lappar på varje station!

Hon berättar också att stödet ifrån Alla ska kunna bo kvar och de boende i Pennygången har varit väldigt viktigt. Däremot har motstånd kommit från ett oanat håll. Den lokala Hyresgästföreningen lägger förvånansvärt mycket energi på att motarbeta den lokala boendegruppen. Först blev de förbjudna att hålla möten i den lokala HGF-lokalen och representanter från HGF har baktalat de boende i Pennygången och sagt åt hyresgästerna på Långströmsgatan att inte bråka med Balder utan låta HGF förhandla.

– OTO: Har ni fått några reaktioner från Balder?

– Inte vad vi vet, förutom kommentaren i GP (se nedan). Hyresgästföreningen hade samrådsmöte med Balder igår, men vi vet inte vad som sas där. Hyresgästföreningen har som sagt varit klart mer imponerade av Balder än av hyresgästernas engagemang i det här, det är lite som om man inte vill ha dålig stämning.

Balder har just lanserat en PR-kampanj där man erbjuder en månads gratis hyra för den som bäst kan berätta vad som är bra med Balder.

– Dom citaten kommer dom säkert använda för att motarbeta oss hyresgäster, säger Tiina.

De boende har påbörjat en namninsamling för att stoppa hyreshöjningarna – skriv under här

Ort till Ort skickar all kärlek och styrka till hyresgästerna på Långströmsgatan och alla andra som slåss mot giriga hyresvärdar!

Läs mer:
SVT: De demonstrerar mot chockhöjningar

GP: De inleder kampen för sina hem

Hem&Hyra: Protester sätter press på Balder

OTO: Biskopsgården 14 Januari: Stå upp för Långströmsgatan!

Organisera dig:
Lokalgruppen ”Stå upp för Långströmsgatan” på Facebook

Alla ska kunna bo kvar – hemsida

Alla ska kunna bo kvar på facebook