Awet Habtemariam och Eden, som inte vill uppge sitt efternamn, har fyra respektive två barn. De är nu uppsagda från sina korttidskontrakt i det kommunala bolaget Förvaltaren.Foto: Magnus Hallgren

Awet Habtemariam arbetar heltid som undersköterska på Danderyds sjukhus medan hennes man Desalegn pluggar på SFI och barnen går i skolan. De flyttade till Ateljévägen i Sundbyberg 2014, på ett korttidskontrakt hos det kommunala bostadsbolaget Förvaltaren.

— Kontraktet förlängdes med sex månader i taget fram tills i november. Då fick vi veta att vi måste flytta ut, berättar hon.

Sedan dess har all ledig tid gått till att leta boende. Trots att Awet stått i Förvaltarens kö sedan 2010 är hon inte i närheten av ett förstahandskontrakt, så hoppet har stått till att leta andrahandsboenden på blocket.

— Så fort jag kommer hem från jobbet sätter jag mig vid datorn och letar. Om jag väl får kontakt med någon så slutar de svara när de hör att vi har fyra barn, berättar hon. Awett har fått hjälp med bostadssökandet av familjens äldste son Meron, som är 16 år gammal.
— Jag försöker hjälpa mamma men det är svårt. Det är jättedyrt, en liten trea kostade 17.000, säger han.

Meron går första året på gymnasiet, fordonsprogrammet. Han upplever situationen som jobbig och stressande, men märker att hans småsyskon drabbas ännu hårdare.
– De är små och har massa kompisar här. Om vi tvingas flytta kommer hela deras sociala liv försvinna, berättar Meron. Ytterligare fyra barnfamiljer i området är i samma situation, något som också bekräftas av Förvaltaren.

Awet har varit i kontakt socialtjänsten för att få hjälp med att hitta en bostad. Enligt Awet var budskapet tydligt: Du ansvarar själv för att hitta ett boende, vi kan inte hjälpa dig med det. Att familjen har fyra barn verkade inte vara en förmildrande omständighet.

Men det låter annorlunda i Sundbybergs stads handlingsplan mot hemlöshet. Där står det att ”en central målsättning är att inga barn ska behöva bli direkt berörda av avhysning/vräkning, i bedömningen av rätt till akut hjälp, till exempel i samband med avhysning, ska socialtjänsten ta särskild hänsyn till barnperspektivet”, och ”enligt FN:s barnkonvention ska barnets bästa komma i främsta rummet vid alla beslut som rör barn”.

Efter att DN kontaktat det kommunala bostadsbolaget Förvaltaren ändras utflyttningsdatumet från 30 april till 14 maj.
– Det är olyckligt att flera familjer har hamnat i det här läget och känner oro inför framtiden. Därför erbjuder vi nu möjligheten att bo kvar fram till 14 maj, säger Anders Sundqvist, kommunikationschef på Förvaltaren. Tanken är att socialtjänsten under den här tiden ska kunna hjälpa familjerna med att leta boende. Men hur det ska gå till är inte helt klart.

– Det finns olika sorters stöd man kan få. Det kan vara hjälp med att söka boende eller en genomgång av bekanta och släktingar som kan hjälpa till, säger Leif Hallström, förvaltningschef på social- och arbetsmarknadsförvaltningen.

Han säger sig garantera att inga barnfamiljer kommer att bli bostadslösa.
– Barnfamiljer kommer aldrig står på bar backe, vi kommer att hitta någon annan lösning. Tak över huvudet kommer man att få, säger Leif Hallström. Men Awet vågar ändå inte lita på att man ska kunna få fram lägenheter innan den 14 maj, och förtroendet för socialtjänsten är inte högt hos de boende.

I en annan lägenhet på Ateljévägen bor Eden med sina två barn, nio och tre år gamla. Hon arbetar extra som städerska medan hon pluggar till undersköterska, och kommer precis som Awet att vräkas under maj.
– Det ser så fint ut med barnperspektivet i deras papper, men det stämmer inte med verkligheten. Socialen vill inte ta ansvar för oss, säger hon. Eden bodde tidigare på ett hotellhem, men hon vill inte tillbaka dit.
– Det var kaos där, de flesta var alkoholister eller narkomaner. Och jag har inte råd att bo där.

Varken Eden eller Awet vet vad de ska göra när de måste flytta ut. Men Awet har inte gett upp.
– Om vi inte hittar någonstans att bo kommer vi att stanna kvar och låsa dörren. Jag tar ledigt från jobbet och mina barn får vara hemma från skolan. Det är inget jag vill, men vad ska jag göra?

Av:

Läs mer:

Länk till artikeln

Sundbyberg: Framgång för Hyresgästerna i konflikt med Förvaltaren

Barnfamilj ska vräkas – mot stadens principer