Banderoll från ockupationen av Hagsätraskolans oanvända Aula i protest mot Ikanos hyreshöjningar i området.

1 2 4 – SÄNK MIN HYRA!


VAD: Manifestation för allas rätt att bo kvar, mot vräkningar, hyreshöjningar och FÖR sänkta hyror.
VAR: Hagsätra torg
NÄR: Söndag 24/9, kl. 14.00 på den nationella protestdagen för en bättre bostadspolitik.

VARFÖR:
Bostadsmarknaden är en katastrof. De privata ägarna behöver inte bry sig om demokrati eller vad människor kämpat sig till för gemensamma rättigheter. I bostadsbristens namn får fastighetsägarna och byggherrarna idag göra som de vill.

Men bostadsbristen är en myt: det råder ingen brist på bostäder för den som har pengar. Det är vi som har låga löner som hamnar i beroendeställning till ägaren och som drabbas av krisen. De som befinner sig på andra sidan tjänar tvärtom på den så kallade bostadsbristen.

Som på många andra platser i Sverige har Stockholm de senaste åren sett ett ökande antal vräkningar. Privata såsom kommunala hyresvärdar renoverar upp gamla bostadsbestånd och höjer hyrorna så mycket att den klass som bor och har bott i de här områdena sen för alltid, inte kan bo kvar längre.

I förorten Hagsätra har vi sett hur bland annat Ikano (IKEA:s bostadsbolag) och fastighetsbolaget Senator rensat förorten på vad som enligt dem är oönskade hyresgäster. De som till exempel inte kan betala en fördubblad hyra. Samma sak händer just nu i privatvärden Krister Johanssons hus.

Det här är ingenting unikt för Hagsätra. Däremot pågår det just nu en kamp mot hyresvärden där och därför har vi i Ort till Ort valt att på den nationella demonstrationsdagen för en rättvis bostadspolitik, stötta den striden och samlas på Hagsätra torg.

Vi ses där för:

  • allas rätt att bo kvar
  • ett slut på korttidskontrakten
  • ett slut på vinstkraven i allmännyttan
  • och NOLL i hyreshöjning i samband med renovering/underhåll.

Vi hyresgäster har betalat för underhåll varje månad i alla år, vi är inte skyldiga värdarna en enda krona mer.

/Ort till Ort tillsammans med Vintrosagrannar.

För mer information om läget i Hagsätra, läs:
https://www.arbetaren.se/2017/08/04/sondra-och-harska-i-svenska-hem/

Manifestationen är en del av ”På våra villkor. Nationell protestdag för en bättre bostadspolitik”. Samtidigt hålls manifestationer i bland annat Göteborg, Uppsala och Malmö.

 

 

 

UPPDATERING: Bilder från demonstrationen