Foto: Anders Nilsson

E-KURIREN: Lägenheter som renoveras när en hyresgäst flyttar ut och innan nästa flyttar in sätter hela hyresmarknaden ur spel. Det menar Hyresgästföreningen som ser att Eskilstuna är en av de städer i landet som drabbats värst.

I tisdags berättade vi om Anita Eklöf som flyttar ur sin lägenhet. Och om hur hyresvärden då gör en helrenovering och höjer hyran, trots att lägenheten är fräsch och fullt fungerande. Hyran höjs så mycket att Anita Eklöf själv inte skulle ha råd att vara den som flyttar in.– Eskilstuna är faktiskt en av de städer som drabbats värst i landet av detta, säger Tomas Bergh som är gruppchef Sörmland för Hyresgästföreningen region mitt.

”Drabbats”. Det är Hyresgästföreningens beskrivning. För enligt den är konceptrenoveringarna problematiska. I en skrivelse beskriver Hyresgästföreningen fenomenet såhär:

”Konceptrenoveringar är en mycket lukrativ affärsidé som vissa bolag har utvecklat. I stället för att evakuera hyresgästerna i en fastighet och renovera ett helt hus på en gång går bolagen i och plockar lägenheterna styckevis i takt med att hyresgäster flyttar ut. Så snart en lägenhet blir tomställd kommer bolaget in och lyxrenoverar lägenheten. Genom att höja standarden i lägenheten kan de också höja hyran. Eftersom lägenheten är tomställd finns ingen hyresgäst som kan opponera och fastighetsägaren har förstås all rätt att göra med sin egendom som de själva vill. Hyresgästföreningen kan inte hindra konceptrenoveringarna.”

Det är några bolag det handlar om, menar Hyresgästföreningen: D. Carnegie, Victoria Park och Willhem tidigare Akelius.

– De aktörer i Eskilstuna som sysslar med den här typen av renoveringar äger omkring 40 procent av det privata beståndet här. Det är en ganska ansenlig del, säger Tomas Bergh.

Hur kommer det sig att just Eskilstuna är, som ni säger, hårt drabbat av detta?

– Jag tror att det beror på tillgängligheten av lägenheter. De här bolagen köper ofta miljonprogramslägenheter och i Eskilstuna har det funnits tillgång på lägenheter att förvärva. De köper där de kan köpa helt enkelt.

Vad får det för konsekvenser som ni ser det?

– Konsekvensen blir att tillgången på billiga hyresrätter elimineras. De håller på att fullständigt försvinna från Eskilstunas bostadsmarknad. Det kommer leda till att människor får ännu svårare att hitta bostad.

Vad vill du ge för råd till de hyresgäster som flyttar in i en av de här renoverade lägenheterna?

– Man kan alltid vända sig till oss. För en hel del av de här lägenheterna är så att säga ”strandade”.

Det innebär att Hyresgästföreningen och fastighetsägaren inte kommit överens i hyresförhandlingen.

– Vi kan kontrollera om det är en förhandlad hyra eller inte. Om det inte är en förhandlad hyra så kan man pröva sin hyras skälighet i hyresnämnden. Då jämförs hyran med en annan förhandlad hyra i en jämförbar lägenhet.

Får hyresgästen rätt så sänks hyran till nivån för den förhandlade lägenheten.

– Det finns väldigt många lägenheter som inte är förhandlade eftersom vi helt enkelt inte kommit överens. Fastighetsägaren vill ofta ha ut mer i hyra än vad vi är beredda att gå med på.

I och med att renoveringarna sker när en hyresgäst flyttat ut och innan nästa flyttar in så blir Hyresgästföreningens möjligheter att påverka minimala, menar Tomas Bergh.

– Om vi kunde sätta stopp för det här så skulle vi göra det. Men eftersom de går in i tomställda lägenheter så finns det ingen hyresgäst som berörs, och därför har vi inget utrymme att gå in och påverka de här renoveringarna.

Varför tror du att den här typen av renoveringar görs nu?

– Jag tror att anledningen till att den här typen av renoveringar görs nu är på grund av bostadsbristen. I och med bostadsbristen så finns det mycket riskkapital som insett att här finns det stora pengar att tjäna.

– De är tydliga med att det här är deras sätt att arbeta och de kan göra det för det är inte så mycket vi kan göra åt det. Vi kan inte sätta käppar i hjulet för den här utvecklingen, tyvärr.

Vad ser du för lösning på den här utvecklingen?

– Det vi vill se är att Eskilstunas kommunpolitiker skickar en tydligare signal till de här bolagen att vi inte vill se vår bostadsmarknad förändras på det här sättet. De här bolagen är beroende av goodwill och av att ha lugn och ro. De vill inte ha kommunpolitiker som säger ”hit men inte längre”.

Läs också