VAR: Skarpnäcks kulturhus, Skarpnäcks allé 25, 128 33 Skarpnäck

NÄR: Lördagen 16 december 1500-1800

Förklaringar på bostadsbristen kommer och går men behovet av rimliga hyror består. Politiker, byggherrar och hyresvärdar är några av de som kommer till tals i media när diskussioner om hyresrätter äger rum. Men hur är det med förslagen hos de som drabbas i första hand av bostadsbristen? Det vill säga hyresrättsinnehavare/hyresgäster?

Nätverket Ort till Ort bjuder in till dokumentärvisning och samtal. Med utgångspunkt i den senaste tidens allt fler nyhetsprogram och debattprogram på tv där olika samhällsgrupper ställs mot varandra som skäl till bostadsbristen, iscensätter vi en TV-studio där fakta om den här frågan reds ut. Vi undersöker närmare den växande kontroll på bostadsbeståndet i händerna på privata hyresvärdar samt deras vinstintresse.

Följande dokumentärer kommer att visas:

VÅRA HEM DERAS HUS av: Malcolm Noble & Bengt Löfgren 2016 (21min) När Stena Fastigheter vill lyxrenovera lägenheterna på Pennygången (Gbg) och dubbla hyrorna, tar de boende till strid. Här bor personer som vet att beslut kan överklagas och protester löna sig; människor som tidigare aldrig pratat med varandra samlas, de har nu samma mål.

VÄLKOMMEN TILL IKANO av: Christine Leuhusen & Agnes Stuber 2016 (12min) Under sommaren 2016 ockuperades Hagsätraskolans aula i protest mot IKANOs brutala ’renovräkningar’ runt om i Hagsätra. Välkommen till IKANO är en kort dokumentärfilm med vittnesmål från ockupanterna och de boende i Hagsätra.

THIS IS PARKDALE av: Parkadale Organize! 2017 (34min. Obs! en kortare version kommer att visas) Sommaren 2017. Över 300 hyresgäster i stadsdelen Parkdale (Toronto) går ut i hyresstrejk för att protestera mot en våg av hyreshöjningar som skulle ha tvingat många av de boende bort från området.

Efter dokumentärvisningen samtalar vi med varandra om strategier för att vi som hyresgäster ska få större inflytelse över vad som sker i våra hem & våra bostadsområden.

VÄLKOMNA!

Ort till Ort är ett nätverk mellan individer & grupper som praktiserar solidaritet mellan orter i Stockholms ytterstadsområden. Den gemensamma kampen, sedan OTO bildades 2015, har varit kampen om staden & bostad. Orterna där OTO varit organiserad kännetecknas av en växande utförsäljning av allmännyttan, nedskärningar av samhällsservisen och privatisering. OTO arbetar med en uppbyggande verksamhet där vi försöker etablera plattformar för utbyte av kunskap och erfarenheter från Ort till Ort

 

Läs mer:

Facebookevent