UR BARNAMINISTERIET DOKUMENTÄR:
Under 2000-talet har antalet hemlösa barnfamiljer ökat kraftigt och idag är minst 15.000 barn drabbade, enligt Socialstyrelsens senaste kartläggning. Många föräldrar har inga andra problem än att de är fattiga och har svårt att komma in på bostadsmarknaden. Men vad orsaken än är så drabbas barnen alltid hårt. För 13-åriga Nardos familj är situationen akut. Socialtjänsten har sagt upp dem från deras tillfälliga boende och nu vet de inte var de ska sova.

LADDA NER AVSNITTET HÄR eller klicka på bilden

Ort till Ort:
URs barnaministeriet dokumentär träffar en av de barnfamiljer som Sundbybergs kommun brutalt vräkte i maj 2017. Nardos familj flyttar nu runt mellan olika tillfälliga boenden. I inslaget får vi träffa familjen och få en insikt i hur barnen påverkas av hemslösheten. Vi träffar också Tove från Rädda Barnen som skrev rapporten En plats att kalla hemma om barn i hemlöshet och som aktivt arbetar med utsatta familjer. Vi får också träffa en ansvarig politiker som står fast vid sin linje att socialen och kommunen inte ska ta ansvar för att garantera barns trygghet genom att hjälpa till med boende.

Kommunens agerande mot denna familj och många andra är inte bara skandalöst och ovärdigt ”årets superkommun 2017” – det får framför allt enorma konsekvenser för de som utsätts. Vi har sett hur politikerna som fattar besluten gång efter annan reagerat med likgiltighet eller förnekelse inför hur människor drabbas. Vi har sett hur de handläggare på socialen som verkställer besluten förutom att uppträda på ett djupt oetiskt sätt också tagit till hot och andra olagliga metoder för att knäcka dessa familjer. Vi har sett människor ta livet av sig som en direkt konsekvens av denna misshandel. Lyssna på dokumentären och fundera på hur du kan göra något åt saken.

Här finns kommunens kontaktuppgifter till de ansvariga politikerna, kontakta dem gärna med din åsikt (kom bara ihåg att till skillnad mot dem agera respektfullt):
https://www.sundbyberg.se/kommun-politik/kommunens-organisation/kommunal–och-oppositionsrad.html

”Sundbybergs kommunfullmäktige träffas varje månad, utom i juli och augusti. Sammanträdena äger vanligtvis rum sista måndagen i månaden med start klockan 17:00 eller 18:00 i stadshusets ljusgård i Hallonbergen”

 

Läs mer:

ETC: Barnfamiljer i sundbyberg riskerar hamna på gatan

Sundbyberg: Allmännyttan vräker 5 barnfamiljer

[RADIO] BRANDPODDEN: Från Grenfell till Sundbyberg – våra hem, deras gruva

STOPPA VRÄKNINGARNA I SUNDBYBERG på Facebook