OBS, Denna text är skriven av Rätt att bo år 2012 och i dagsläget har vi inte hunnit gå igenom den, vissa saker kan därför vara inaktuella.

Ombildning från hyresrätt till bostadsrätt

I början av 1980-talet ändrades lagen. Hyresgäster i privata fastigheter skulle kunna bilda bostadsrättsförening, köpa fastigheten där de bodde och ombilda till bostadsrätt. Tanken med lagen var att ge hyresgästerna möjlighet att själva ta över och sköta förvaltningen av den egna bostaden. 1998 blev det även möjligt för hyresgäster i allmännyttan, de kommunala bostadsföretagen, att ombilda.

Kort efter det att lagändringen gått igenom 1982, började fusket med ombildningar. Det vanligaste scenariot var att oseriösa fastighetsägare köpte dåligt underhållna hyreshus, inledde en ombyggnad, evakuerade befintliga hyresgäster, bildade en bostadsrättsförening och lät sedan ombilda till bostadsrätt med hjälp av fiktiva hyresgäster. De befintliga hyresgästerna trakasserades eller erbjöds pengar för att avstå från att flytta tillbaka. Fastighetsägaren kunde sedan tjäna miljoner dels på att sälja fastigheten till överpris till den egna bostadsrättsföreningen och dels på att sälja de ombildade tomma bostadsrätterna med hjälp av bulvaner. Hyresgästföreningen granskade en stor del av ombildningarna och flera av skandalaffärerna uppmärksammades i media. Följden blev att lagen skärptes i början av 2000-talet och de ägarinitierade ombildningarna minskade.

Nu är problemen tillbaka. Men den här gången handlar det om hyresgäster och konsulter i Stockholm, som vill ombilda för att kunna tjäna pengar. Problemen startade efter det att politikerna i Stadshuset år 2007 beslutat att erbjuda de kommunala bostadsföretagens hyresgäster att ombilda. Det har nu lett till en ny våg av fusk och bedrägerier.

Taget från Fritt fram för fusk! En rapport om hur fusk vid bostadsrättsombildning ska stoppas från nätverket Rädda Linjalen och Hyresgästföreningen Region Stockholm