Efter den omsusade och omtalade tältmanifestationen fortsätter organiseringen på Bredkilsbacken i Solna. I måndags samlades boende utanför stadshuset i Solna centrum för att prata med politiker och solnabor. Snart vräks nästa kull nyanlända från modulboendena men det är inte utan motstånd. Varje vecka samlas boende, Solnabor och sympatisörer och skriver brev till politiker, har möten och manifesterar sin oro över vräkningarna och dess svåra följder. Följ kampen på sidan Låt oss bo kvar i Solna eller Ort till orts Facebook.

Detta har hänt:

Solna stad nu bestämt sig för att vräka de nyanlända som bott i de tillfälliga modulhusen i två år – utan någon plan på var de ska ta vägen. Totalt är det ett hundratal personer som kommer bli av med sina kontrakt, några åt gången. Varje månad vräks omkring ett 20-tal; unga, gamla, sjuka, barn med mera. Det är många som inte har vänner eller kontakter i Sverige att bo hos. Vissa har varit tvungna att stanna kvar i sina lägenheter tre till fyra månader efter att de skulle lämnat in nycklarna på grund av att de inte hittat någon annat boende. Nu blir de terroriserade av kommunen, hyresvärden och kronofogden. 

Solna stad har valt att tolka bosättningslagen – alltså den lag som gör kommuner skyldiga att ta hand om nyanlända under en viss period – så att de avsäger sig allt ansvar redan efter två år och kan vräka folk. De flesta andra kommuner gör inte så. Dessa kommuner anser att det tar längre tid att etablera sig i ett nytt samhälle och att det rentav motverkar integrationen att vräka människor efter så kort tid. Någonting som också forskningen stödjer.  Flera är de i modulbostäderna som studerar eller jobbar i kommunen och som vill kunna fortsätta göra det. Därför är det viktigt att de får stanna i just Solna.

Nu organiserar sig de boende tillsammans med andra Solnabor och med stöd från oppositionen S och V. De har bland annat, under november tältat i protest utanför bostäderna som de blivit vräkta från. Detta för att visa politiker och allmänheten att kommunens politik resulterar i hemlöshet. Moderaterna och Miljöpartiet, som tillsammans har makten i Solna kommun, har ignorerat händelserna. 

3 korta anledningar till att låta de boende på bredkilsbacken stanna:

 1. Kommunen har ett ansvar och detta bryter de mot när de säger upp de
  boende. Sättet Solna stad har valt att tolka bosättningslagen är både
  extremt och inhumant.
 2. Utan boende blir resten av livet väldigt svårt. Att tvingas bort från
  sitt hem går ut över studier och jobb. Folk blir hemlösa!
 3. Solna kommun har råd, det är en av Sveriges rikaste kommuner. Kommuner
  med betydligt sämre ekonomi har löst det här problemet, exempelvis
  Botkyrka och Järfälla.

Modulboendet på Bredkilsbacken är för alla inblandade en tillfällig
lösning. Levnadsvillkoren är svåra – man delar 19 kvm med en främling.
Ingen som bor där vill göra det längre än nödvändigt, därför söker alla
efter nya bostäder så gott de kan. Detta handlar inte om att låta någon
gå före i kön, det handlar om att ge folk lite mer tid att hitta andra
lösningar. Att kasta ut folk på gatan är fullständigt oansvarigt och
påverkar de som drabbas hårt både psykiskt och praktiskt i sina
möjligheter att ta sig vidare.

Till Solnas politiker: Ta ert ansvar!

Ett inlägg från en Solnabor i början av november:

”En rad nyanlända människor i Solna har alltså vräkts efter att deras tvåårskontrakt gått ut. De tältar nu, men även deras tunna tält (som mer är lektält för barn) kommer de snart att vräkas från. Polisen har varit och hotat i flera omgångar under de senaste dagarna.

I barackerna bakom tälten väntar nästa gäng på samma öde. Jag, min partner och min dotter var där och hälsade på våra Solnagrannar, och fick se barnfamiljer trängas ihop på 17 kvm. Vi sa ’hejhej’ till en med bebis jämnårig med min dotter som blev bytt på en av de två sängarna, som i princip utgjorde hela rummet. Andra föräldrars barn fick vi se på bilder, kvar i hemlandet i väntan på en familjeåterförening som avskaffades strax efter att papporna och mammorna tagit farväl och lovat att de snart skulle ses igen. En pappa visade min dotter Svampbob på arabiska på mobilen. En annan höll henne så hon inte föll. Sedan traskade vi hem till vår trea och jag bytte henne på skötbordet i vårt stora badrum med golvvärme och lade sedan min dotter i sin egen spjälsäng för att sova. Och jag tackade min mamma för att hon tog mig hit 1989 så att jag slapp ta min dotter hit, år 2018.

Stoppa avhysningen av Solnaborna! Och andra nyanlända människor i andra kommuner. För mer bakgrund och tips på hur man engagerar sig, kolla Ort till Orts Facebook och gå och fråga människorna i Solna själva. Mejla Miljöpartiet i Solna, fråga om det är denna politik de stödjer när de nu gått i allians med borgarna? Innan valet lät det nämligen helt annorlunda. På de boendes önskemål lägger jag upp dessa bilder.”

Läs mer – artiklar om händelserna:

”Nej, kommuner måste inte vräka nyanlända”, Aftonbladet, 7 november 2018.

”Kammarrätten tar upp frågan om flyktingarnas boende”, Dagens Nyheter, 4 november 2018.

”Flydde kriget – nu bor de på gatan”, Expressen, 4 november 2018.