Idag var det en mindre protest utanför och inne i Sundbybergs stadshus. Budskapet var att kommunen gör för lite för krisdrabbade och att det är extra fel att de vräker folk nu mitt under epidemin.

Folk började samlas vid 18 och någon minut efter så kom två polisbilar varvid ett par konstaplar kom ut och inte riktigt verkade förstå vad vi gjorde. På det hela så tycks det som att någon okänd person har ringt polisen för att försöka sabotera protesten. Info om protesten hade enbart spridits timmarna innan på facebook och i gruppen ”Sundbyberg” med 10 000 medlemmar vari det finns en del riktiga ”haters” som reflexmässigt verkar hata alla former av protester.

Efter ett kort samtal med polisen så gick vi in och satte oss på kommunfullmäktiges åskådarplats och gjorde en tyst ståprotest på läktaren. Vi gick dessutom runt och delade flygblad till det 50-tal politiker som deltog på mötet. Väktarna som arbetar där sa att det var helt okej att göra det så länge man inte ”stör mötet”. Genom en mikrofon började en politiker ropa för att stoppa utdelningen och då sa utdelarna högt inför alla att väktarna hade sagt att det var okej. Då utbrast politikern ”Här är det jaaaag som bestämmer!” så alla politiker fick inte flygbladet denna gång men många fick det ändå. Efteråt så gick en grupp för att dela flygblad och tejpa upp lappar i Hallonbergen centrum.

Flera av de som har vräkts har ansökt om förlängning av kontrakten enligt de nya regler som kommunen hittat på under våren. Otroligt nog så verkar det som de rutinmässigt avslår alla ansökningar. Hittills har ingen fått förlängning enligt de nya reglerna. Det är svårt att dra någon annan slutsats än att de nya reglerna helt och hållet har hittats på för syns skull. ”Hitta på lite nya regler så slutar de protestera, vi behöver ju ändå inte följa dem när allt kommer omkring”. Läs mer här hur de hanterar tillämpningen av de nya reglerna.