Ett 15-tal hyresgäster m.fl. var idag i Hyresnämnden för att ta strid mot Förvaltarens renovräkning på Järnvägsgatan i Sundbyberg. En knäckfråga är att Förvaltaren säger att köken, i strid med ett avtal som de har skrivit på, måste rivas ut vilket driver upp hyran dramatiskt. I början, för något år sedan, sa de att anledningen till att köken måste rivas var ett tvärgående rör och sedan skrev de till Hyresnämnden att problemet var en elkontakt bakom skåpen i köket som gjorde att köket måste rivas bort och idag plötsligt ändrade historien igen och påstod att det finns ”rör i väggarna” som de måste komma åt.

Syftet med att hyresgäster kan sätta sig mot renoveringar är att lagstiftaren har tänkt att hyresgäster ska kunna hindra onödiga renoveringar som görs för att driva upp hyran. Nu har Hyresnämnden ett klockrent exempel där hyresvärden uppenbarligen kommer med nya svepskäl och borde ha 0 procent trovärdighet. Statistiken visar dock att processen i Hyresnämnden är en slags skenprocess och de godkänner nästan alltid precis vad som helst som hyresvärdena vill göra. Vi tycker ändå att det är värt att visa dem att vi inte accepterar att de är partiska och pressa dem att göra en korrekt bedömning så som lagstiftaren har tänkt sig och till exempel lägga stor vikt vid att hyrorna drivs upp vilket klart och tydligt står i texterna där det beskrivs hur lagen ska tolkas.