På bilden ovan ser man märket efter hyresvärdens slag mot halsen.

Fei är student och fick tag i en lägenhet i Kista på Jyllandsgatan 138 hos företaget Unity i augusti förra året. Lägenheten är på 15 kvadratmeter, motsvarande en fängelsecell, och kostar hutlösa 6995 kr per månad. Huset där lägenheten ligger har cirka 300 studentlägenheter och det finns en del hyresgäster med anti-socialt beteende. Av de med anti-socialt beteende som rör sig i huset är hyresvärden troligen värst…

Sedan augusti 2022 har det varit en lång rad av problem i Unitys studentboende. En person gick t.ex. runt naken och lämnade avföring i offentliga utrymmen och han kladdade även avföring på lägenhetsdörrar. En man har synts gå runt naken åtminstone vid tre tillfällen. I det gemensamma köket har personer lämnat kranen på så att hela köket blev översvämmat. Andra hyresgäster spelar hög musik dygnet runt med stark bas. Tvättstugan är alltid mycket smutsig och dammsugaren har blivit stulen och ersätts inte. Torktumlaren i tvättstugan är smutsig och får tvätten att lukta illa. Okända personer brukar smyga in i huset och de blir arga om hyresgästerna frågar vad de gör där.

Fei och andra hyresgäster har rapporterat problemen till hyresvärden men deras inställning är alltid att försöka skylla på hyresgästerna. Hyresvärden representeras av en kvinna som heter Lina och hon har sagt att Fei och andra inte ska skriva eller prata om t.ex. den nakna mannen eftersom ”potentiella hyresgäster kommer inte hyra lägenheter om ni pratar om det” . Hyresvärden har en WhatsApp-grupp där alla nya hyresgäster läggs till.

Roffar åt sig av hyresgästernas pengar

En hyresavtalet så ska man få tillbaka pengar om man inte använder el och vatten för viss summa i månaden men hyresvärden betalar aldrig tillbaka några pengar även om hyresgästerna inte använt någon el eller något vatten alls. Hyresvärden har även sagt till hyresgäster att de ska få en gratis-månad om de flyttar in men många som Fei har pratat med har inte fått det. Hyresvärden erbjuder Wifi för 219 kr per månad men det fungerar inte eftersom hastigheten är mycket låg och nätet går ner hela tiden.

Upprinnelsen till attacken

Den 21:a april blev Fei tillagd i en WhatsApp-grupp som hette ”Unity after dark”. Hyresgäster i huset skapade gruppen och la till hyresgäster. Fei såg att några män skrev om henne i gruppen på ett insinuant och otrevligt sätt som hon upplevde som trakasserier. Männen var hyresgäster i huset som hon inte kände till. Hon bad dem sluta att skriva om henne i gruppen men då blev de arga. Hon tog skärmdumpar och skrev i den andra gruppen och varnade andra för männen.

Dagen för attacken och efterspelet

Den 24:e april så gick Fei till hyresvärdens representant Lina på hennes kontor i Kista och bad henne om hjälp med trakasserierna. Lina blev då mycket irriterad och börja tala högt och försökte abrupt avsluta samtalet. Lina puttade ut Fei ur lokalen och slog henne under halsen vilket lämnade ett stort rött märke. Fei ringde polisen. Lina såg att Fei stannade kvar utanför kontoret. Hon gick då hotfullt fram till Fei och höjde sin arm som för att slå. Fei sa gång på gång till Lina att lämna henne i fred men hon trängde bokstavligen in Fei ett hörn. Fei som hade en laglig försvarssprej i fickan tog då fram den och sprejade Lina i ansiktet vilket ledde till att Lina blev tvungen att backa och hon sa att hon själv skulle ”ringa till polisen”.

Hyresvärden drar igen dörren till kontoret precis efter att hon utdelat ett slag mot hyresgästens hals

Polisen kom och de förhörde Fei och som tur var hade Fei spelat in delar av händelseförloppet som polisen fick tillgång till. Lina har dock försökt att ”mata” polisen med sin version vilken går ut på att hon ”blev attackerad först”. Lina har efteråt gått runt till hyresgäster som hon känner i huset för att sprida sin version som bland annat går ut på att ”Fei var jagad av polisen” osv. Enligt en bekant till Lina så har hon kommit till honom och ”gråtit” och berättat att hon ”blev attackerad” av Fei. Detta ledde till Linas bekant skickade ett meddelande till Fei i vilket han skrev ”Din mammas fitta!”. En annan person som hyresvärden Lina varit i kontakt med har skrivit att Lina ”Måste få hämnd!” och att Fei ”Måste sparkas ut!”. Hyresvärden uppenbarligen några vänner i huset som ställer upp när det blåser…