Igår besökte Ort till ort Förvaltarens kontor i Hallonbergen för att framföra vårt missnöje och vi lämnade in en namninsamling från några hundra hyresgäster som också vill visa sitt missnöje med hur Förvaltaren höjer våra hyror, år efter år. 

Talet från videon:

”Nu är det dags igen! Förvaltaren vill höja hyrorna. Detta trots att de har cirka 35% av hyresintäkterna kvar när de har betalat alla kostnader.

I de årliga hyreshöjningsförhandlingarna utövar Hyresgästföreningen inget tryck, inga fackliga stridsåtgärder. Om de inte skriver på avtal om högre hyra hamnar det hos en ”högre nivå” som bestämmer hyreshöjningen. Oavsett när beslutet tas så kommer ändå alltid en höjning när makten och handlingskraften är koncentrerad hos motparten. De senaste 50 åren har hyrorna ökat med mer än dubbelt så mycket som priserna i allmänhet p.g.a. denna ojämna konflikt.

Många hyresgäster i Sundbyberg har svårt att betala för det nödvändigaste. Förvaltaren har inte presenterat någon exakt siffra men gjort klart att de siktar på att höja hyrorna kraftigt. Givet hyresgästernas svåra läge och Förvaltarens ekonomiska situation så anser vi att det är helt absurt att de vill höja hyrorna när de i verkligheten kan och borde sänka våra hyror med minst 30%.

Tillfället gör tjuven! Nu när alla priser går upp passar också Förvaltaren på att plundra sina kunder. Men bostaden är inte vilken vara som helst. De flesta hyresgäster är på grund av bostadsbristen ”fastlåsta” vid sin hyresvärd och vi kan inte välja bort den ”vara” som Förvaltaren ”säljer”. Vi är så illa tvungna att betala eller bli hemlösa. Som ni respekterar oss, respekterar vi er.

Så låt oss berätta varför vi är här! Vi är här för att systemet som existerar är dysfunktionellt, det systemet vi har är sjukt. Vi vägrar lägga oss platta för hyresvärdarnas ekonomiska kalkyler, var existerar vi i kalkylerna? Eller är vi endast hyresgäster för att täcka hål i kommunbudgeten? för att öka vinsterna för förvaltaren?”